8 listopada klasa 3a włączyła się do programu edukacyjnego: Śniadanie Daje Moc w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Na zajęciach nauczyliśmy się, ile przyjemności daje przygotowanie takiego posiłku.
Oto relacje z tego dnia:
-Dzisiaj w szkole robiliśmy sałatki. Każda pachniała i wyglądała apetycznie. Najbardziej smakowała mi sałatka grupy drugiej – była przepyszna. Ta lekcja była super!!! – napisał Marcin.
– … Każda grupa zrobiła inną sałatkę. W naszej były: kukurydza, sałata, pomidor, ogórek, papryka i rzodkiewka…Grupa trzecia zrobiła nie tylko sałatkę, ale też szaszłyki owocowe. Nasze sałatki były przepyszna. – napisał Stasiu.
– Nasza grupa zrobiła, aż dwie sałatki. Pierwsza była wyjątkowa. Do wydrążonego melona wrzuciliśmy pokrojone jabłko, banana i winogrona. Druga sałatka miała w swoim składzie dodatkowo mandarynki. Po tej lekcji spróbuję kiedyś samodzielnie przygotować taką sałatkę dla rodzinki – tak Kuba zapamiętał zajęcia.
Kaja posumowała całe zajęcia zdaniem: „Takie śniadanka możemy robić często”.
Wszyscy uczniowie już wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki któremu każde dziecko ma nie tylko siłę do zabawy, ale również energię do nauki i lepszą koncentrację podczas lekcji.
Pamiętajcie o śniadaniu!!